Hjem
Hjem

Regnskovens verden

regnskov101.jpg
Kilde: Flickr
Hvad er en regnskov?

En regnskov er et sted, hvor der altid er grønt. Træerne taber ikke bladene på en gang som i Danmark. I troperne er der varm sol hele året. Klimaet i regnskoven er fugtigt på grund af, at det regner så meget. I regnskoven regner det cirka 2-5 meter om året, og i Danmark regner det cirka 75 cm om året. Der er også mange, der tror, at det er meget varmt i regnskoven, men det er der faktisk ikke. Der er sjældent over 28 grader i regnskoven. Det er fugtigheden, der gør, at det føles så varmt, og så blæser det heller ikke så meget. Det er faktisk ofte meget varmere uden for regnskoven. Fx kan en ørkentemperatur nemt komme over 40 grader.

Kilde: mongabay.com
Kilde: mongabay.com


cocoaBean1.jpg
En åbnet kakaobønne i Ghana. Kilde: Flickr
Dyrene og frugterne

Man tror, at der ikke sker så meget i en regnskov, men hvis man har øjne og ører åbne, så kan man se, at dyrene gemmer sig i træernes kroner. Regnskoven har "biologisk mangfoldighed", som betyder, at der er fyldt med liv. Man mener, at over halvdelen af alle plantearter og dyrarter findes i de tropiske regnskove.
I regnskoven findes der mange træer og planter fx. kakaoplanter, kaffeplanter og figentræer. De fleste af træerne er 70 meter høje eller højere. Regnskovens træer har ikke årringe. Det er fordi årstiderne ikke skifter i regnskoven.

Hvordan er vegetation i regnskoven (træer, planter)

Der er fugtigt i en regnskov, derfor kan planterne leve længere. Frugtene spredes, ved at dyrene spytter kernerne ud, eller når de spiser frugterne, og kernerne kommer ud med afføringen. I regnskoven er det altid sommer, derfor kan dyrene altid finde frugter. Der er hård konkurrence om plads, og føde mellem de mange dyr og planter.

external image images?q=tbn:ANd9GcRdkwQy8RdJQ2TnSx-EvdA156uyQYfmieGWiTniUAiOk6k4Bg9zGabons ullykke

I Gabon er der en møbelfabrik, som sælger flotte træstammer fra regnskoven, til rige franske mænd.
Møbelfabrikken ansætter folk fra Gabon, til at gøre arbejdet. Folkene fra Gabon er glade for arbejdet selvom de kun får en lille løn. De har brug for det til deres familier, for de er meget fattige. De er kede af at regnskoven forsvinder på grund af deres arbejde, men de har ikke noget valg.

Politiken.dk
Politiken.dk

Hvis regnskoven forsvinder

Det bliver slemt for de tropiske lande hvis regnskoven forsvinder. Så er der mange ting de ikke kan få mere. Og de har heller ikke mere træ at sælge. Det går også ud over os i Danmark. Uden regnskoven kan vi ikke få møbler af tropisk træ. Men det ikke det værste. Mange syge mennesker får medicin. Meget medicin kommer fra regnskoven. Uden den kan det være svært at gøre folk raske. Mange af de ting vi bruger kommer fra regnskoven fx. stole, borde, bananer, peber, kanel medicin kosmetik og majs. Vi må passe godt på regnskoven.

Kilde:
Regnskovens verden; Jens Søndergård; Gyldendal; 1991