Hjem
Hjem

Hvad truer regnskoven?


Fældning

tuuiuitiyfityftyutyuytf.jpg
Kilde: Google Advanced
Hvert sekund bliver der fældet en hel fodboldbane regnskov. Store maskiner laver veje igennem regnskoven for at komme hurtigere til de store træer. Når et stort område af regnskov er blevet fjernet, kan andre mennesker flytte over på en jord. Men det koster 350.000 kr. bare for at få jorden. Det er heller ikke så let at køre på vejen gennem regnskoven, fordi der kommer så meget regn, der skyller noget vej væk
.

Hvorfor fælder mennesker regnskoven?

Hvert år bliver et regnskovsområde halvt så stort som Danmark fældet. De dyr og planter der lever i de skove, bliver dræbt eller de må finde en ny skov at leve i. Årsagen til ødelæggelserne af regnskoven er blandt andet, at mennesket skal bruge de materialer, der er i regnskoven.

Træer

Der er mange værdifulde træer i regnskoven. De forsyner EU, USA og Japan. De værdifulde står ikke tæt, så tømmerhugst spreder sig ud over regnskoven. Når de store træer fældes tager gravkoen små træer med på sin vej, så smadrer man mere end det var meningen. Store træer fældes og slæbes gennem skoven, som altså fører til større ødelæggelser. Mange af træerne fældes ulovligt, men ikke alle.
Mange af de lokale fattige bruger træet til fx både, møbler og huse.

Men når vi i Danmark køber det tropiske træ til fx havemøbler, bidrager vi måske direkte til ødelæggelse af regnskovene. Men ikke hvis træet er fsc certificeret.

Marker

Regnskoven bliver også fældet, fordi der skal være marker til bl.a. soja,ris, kakao- og kaffeplantager. Men efter 30-40 år er jorden ikke god mere og så må man starte forfra et andet sted. Det fører igen til større ødelæggelser.

Når sojabønnerne er høstet eksporteres de til EU. Før markerne blev lavet kunne man se dyr, nu er der kun mark tilbage.

Når regnskoven er væk...

Der er mange træer som bliver fældet til f.eks. træ, møbler, legepladser osv. Men regnskovene har vi brug for! De laver meget ilt gennem fotosyntese, og er ligesom jordens lunger. Der er også mange planter, man kan bruge til medicin, og en stor del af verdens dyr.

Bambangs succes

I dag er der alt for mange bønder i regnskoven. De brænder meget skov af til deres marker, og når så jorden ikke er god mere, må de flytte og fælde mere skov.
Bambang og hans kone var risbønder på øen Sulawesi i Indonesien. I mange år flyttede de rundt i regnskoven, og brændte skov af til deres marker. Men for syv år siden kom en hollandsk ekspert i landbrug forbi hos Bambang. Nu dyrker Bambang ikke kun ris. Han her fået sin egen lille “skov” på marken. Her vokser der frugt-træer - bla. et mango og kokostræ. Men der også træer til brænde og planker. Under de storer træer står der kaffe-buske og kakao-træer, for de kan tåle skygge. På jorden mellem træerne har Bambang ris og majs. Han har også bønner, agurker og søde katofler. Bambang sælger kokos-nødder og kaffe-bønner på markedet. Så har han råd til at sende sine børn i skole og så har han også købt en okse. Selv om der er lang vej endnu, kan vi nå at redde regnskoven.

Køb FSC certificeret træ

fsc-logo.jpgProdukter af træ og papir med FSC-mærket på, kan du købe med god samvittighed.
Forkortelsen FSC står for Forest Stewardship Council.
I en FSC-skov ikke bliver fældet mere træ, end skoven kan nå at reproducere. Samtidig er FSC en garanti for, at dyr og planteliv bliver beskyttet, og at de mennesker, der arbejder i skoven, er sikret uddannelse, sikkerhedsudstyr og ordentlig løn.
Ifølge Verdensnaturfonden er FSC mærket "din garanti for, at produktet stammer fra træ fældet med omtanke for skovene og alt liv her på kloden"

Borneo

external image images?q=tbn:ANd9GcQ1OKh3bSeR-LFzoAXrEzCpjVbZWTH2L0vn9vmeM15FQAfzB5vv
external image images?q=tbn:ANd9GcQ1OKh3bSeR-LFzoAXrEzCpjVbZWTH2L0vn9vmeM15FQAfzB5vv
På øen Borneo har der været et stort regnskovsområde, der har rummet mange mange livsformer her iblandt orangutanger. Men fordi træer er så mange penge værd, så har regeringen på Borneo fældet meget af skoven til oliepalmer. Det får konsekvenser for orangutangerne, fordi når der ikke er nogle træer, forsvinder orangutangernes bosteder og deres muligheder for at finde føde og skjule sig.
Øen Borneo ligger imellem Kina og Australien. Hovedstaden på Borneo hedder Bandar Seri Begawan.


kilder:
http://www.fsc.dk/
http://mongabay.com/
bog: "Regnskovens verden" af Jens Søndergård, Gyldendal 1991
Bladet "levende natur"; Verdensnaturfonden; juni 2011; s.15